Help je mee?

Er zijn nu Menstruatieproducten Uitgifte Punten (MUP’s) in Haarlem. Help je mee het aantal kastjes te verdubbelen?!

Stichting ShareLocal en kunstenares Kiki Kraaijeveld vragen met de Good Art pop-up aandacht voor menstruatie-armoede in Haarlem. Ze organiseren een expositie met het werk van Kiki in de Luitestraat 35 in Haarlem. Met de verkoop van de daar geëxposeerde kunst willen ze uitbreiding en bekendheid van het aantal Menstruatieproducten Uitgifte Punten (MUP’s) in Haarlem realiseren. Er zijn nu 18 kastjes maar ze hopen op veel meer!

Het uitbreiden, bijhouden en het bekendmaken van de (nieuwe) locaties kost veel moeite en geld. Naast de verkoop van de schilderijen, zijn er ansichtkaarten bij ShareLocal en Westhoff te koop. Voor dit project kun je ook een donatie doen via ShareLocal om een bijdrage te leveren aan het oplossen van menstruatie- armoede in Haarlem. De bedoeling is dat alle vrouwen die zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven, weten van het bestaan en vrij toegang hebben tot de MUP’s. Zodat er niemand school of werk moet missen tijdens een menstruatieperiode, of ziek wordt van verkeerd of te lang gebruik van slechte producten.

ShareLocal is een zelfstandige stichting die de kloof tussen rijk en arm wil verkleinen door Haarlemmers en Haarlemse bedrijven te motiveren om welvaart, welzijn, kennis en kansen te delen met stadsgenoten. Ze zetten zich in voor meer bewustzijn rond bestaansonzekerheid en stille armoede, steunen bestaande initiatieven en initiëren projecten. Binnenkort heeft ShareLocal zelf een MUP aan de buitenkant van het pand op de Luitestraat 35. 

Tijdens haar kunstzinnige opleiding raakte Kiki Kraaijeveld geïntrigeerd door het voluptueuze vrouwenlichaam. In de loop der jaren werden de vrouwenfiguren abstracter en schilderde ze steeds vaker fragmenten van lichaamsvormen. Haar gevoelens van moederschap, geluk en verdriet zijn de inspiratie voor de schilderijen. Het gaat haar aan het hart dat er vrouwen zijn in Haarlem die niet eens de financiële middelen hebben om tampons en maandverband te kopen. 

Lees meer over het initiatief en hoe je het verschil kunt maken!

1 mei 2024

Tekst MZ
Foto MZ