Advies

Je wilt een initiatief starten, maar je hebt tal van vragen. Bij wie kun je terecht?

Er zijn diverse organisaties die je kunnen adviseren en ondersteunen bij het uitwerken van je idee of plan. Hieronder vind je een lijst van organisaties die je kunt benaderen.

Ook kun je contact opnemen met de wijkraad in het gebied waar je wilt starten. Op https://haarlem.nl/wijkraden vind je per stadsdeel de contactgegevens van alle wijkraden in dat gebied.

Je kunt verder op zoek gaan naar andere organisaties die actief zijn in jouw wijk of op jouw interessegebied. Van fietsersbond tot welzijnsorganisatie, van clubs tot scholen: wellicht zien zij jouw idee zitten en zijn ze bereid je te steunen.

Als je er niet uitkomt, kun je ook een berichtje sturen naar de redactie van HaarlemLink: info@haarlemlink.nl 

 

Stadmakers Haarlem

Er zijn in Haarlem heel wat Stadmakers actief. Stadmakers zijn initiatiefnemers, betrokken creatieven en sociale ondernemers die zich inzetten voor een meer gelijkwaardige, leefbare, gelukkige en mooiere buurt, gemeente of stad. Ze zetten hiervoor maatschappelijke initiatieven op, ontmoetingsplekken en grote netwerken van betrokken bewoners, ambtenaren, ondernemers en organisaties, vaak ingegeven door een natuurlijke drive. De Haarlemse Stadmakers hebben een whatsappgroep met meer dan 100 mensen waarin ze elkaar informeren en helpen. Als je een stadmaker uit Haarlem bent, meld je dan ook even aan bij deze groep op stadmakersonline.nl! Dan blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen, initiatieven en wat er speelt in Haarlem.

 

Ondersteuners maatschappelijke initiatieven

 • Creatieve Muggen > biedt expertise vanuit diverse invalshoeken om jouw maatschappelijke intitiatief, event of idee tot een hoger level te tillen
 • Stichting Stadsgarage > versnelt en ondersteunt transitie naar maatschappelijk ondernemerschap
 • 023DOEN > initiatieven platform voor Haarlem en omgeving met als doel het verder brengen van initiatieven
 • STAD Haarlem > jongeren projectbureau, realiseren idëeen van jongeren
 • Bedrijf & Samenleving > netwerkorganisatie en makelaar in maatschappelijk ondernemen
 • stichting Stadsgesprekken > burgerinitiatief dat idëen verzamelt en in contact brengt met het stadsbestuur, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties

  Heb je een groen of duurzaam initiatief? Kijk dan eens op:
 • Haarlem Groener
 • De Groene Ambassade > overzichtspagina van activiteiten en initiatieven in Haarlem, omtrent verduurzamen van eigen woning
 • Groen Kapitaal Noord-Holland > platform voor innovatieve initiatieven met een crossover in economie, landbouw, infrastructuur en/of leefomgeving

  Heb je een cultureel initiatief en heb je hulp nodig? Kijk eens op:
 • Cultuurherstel > voor het versterken van de financiële basis van culturele organisaties met behulp van een coach en zo nodig een lening. Het platform is een samenwerking met Cultuur+Ondernemen en mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam

Welzijnsorganisaties

Je kunt ook direct contact opnemen met een welzijnsorganisatie die actief is in je wijk. Op www.digitale-sociale-kaart.nl/haarlem kun je zien in welke gebieden verschillende welzijnsorganisaties actief zijn.

 

Vrijwilligers

Werkt jouw initiatief met vrijwilligers of wil je dat in de toekomst gaan doen? Het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving adviseert bij de werving van vrijwilligers en het voeren van een goed vrijwilligersmanagement. Je kunt een oproep plaatsen voor vrijwilligers op www.haarlemvoorelkaar.nl. Op deze website vind je ook het scholingsaanbod van de Vrijwilligersacademie Haarlem voor professionals, bestuurders en vrijwilligers.

 

Gemeente Haarlem

Het Haarlems Kompas voor Initiatieven biedt Haarlemmers handvatten om een idee voor de stad verder uit te werken. In het Kompas staan 4 thema's die de gemeente Haarlem belangrijk vindt bij een initiatief. Meer informatie vind je hier

Ook de gemeente kan advies geven. Je kunt contact opnemen met de gemeente en wordt dan doorverwezen naar de juiste persoon.

Weet je niet precies bij wie je moet zijn voor je initiatief? Dan kun je je vraag ook rechtstreeks stellen via initiatief@haarlem.nl. Je wordt dan doorverwezen naar de juiste contactpersoon.

 

Initiatievencafé

Tijdens het Initiatievencafé pitchen initiatiefnemers hun idee en hulpvraag. De aanwezigen in de zaal kunnen luisteren, inspiratie opdoen, netwerken en/of initiatiefnemers helpen met hun vraag. Op deze manier leren initiatiefnemers, de gemeente, maatschappelijke organisaties en ondernemers elkaar kennen en komen ze in gesprek. De gemeente helpt met dit platform en podium om nog meer mooie initiatieven in Haarlem te realiseren en te verbinden.

Bekijk het filmpje van het Initiatievencafé van juli 2022 voor een sfeerimpressie.