Expertmeeting over transformatorhuisjes

In Haarlem zijn 400 transformatorhuisjes nodig. Aanleiding voor Atelier Stad om zich over dit energietransitievraagstuk te buigen.

 

Op 21 maart organiseert Atelier Stad een expertmeeting over transformatorhuisjes. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Zet de datum dus alvast in je agenda. 

Onlangs was het nog in het nieuws: oplaadpalen voor elektrische auto's, warmtepompen en inductiefornuizen; er komen er steeds meer bij. Om in de groeiende behoefte te voorzien, moeten er in Nederland 54.000 transformatorhuisjes worden bijgebouwd. In Haarlem zijn 400 transformatorhuisjes nodig. Aanleiding voor Atelier Stad om zich over dit energietransitievraagstuk te buigen.

Inhoud expertmeeting
Tijdens de expertmeeting van 21 maart komt een vertegenwoordiger van netbeheerder Liander vertellen wat de werkwijze is bij het bouwen en plaatsen van transformatorhuisjes en welke uitdagingen daarbij komen kijken. Ook is een deskundige op het gebied van industrieel ontwerp aanwezig die vertelt hoe je binnen bestaande eisen en beperkingen kunt vormgeven. Tot slot zal een panel de ontwerpen die eerder zijn gemaakt door collega’s en bewoners beoordelen op originaliteit, toepasbaarheid en haalbaarheid. Uit de ontwerpen wordt vervolgens een winnaar gekozen. Natuurlijk is er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, ideeën uit te wisselen en vragen te stellen. 

Schets van het programma van de middag:
13.00 uur Ontvangst
13.10 uur Presentaties van Aschwin Groep (Alliander), Sander Nieuwveld (Streetlife), Faye de Groot (Masterstudent Industrieel Ontwerp)
14.00 uur Toelichting van de makers van de maquettes
15.00 uur Discussie en vragen
16.00 uur Film

Maquettes
De expertmeeting is de afsluiting van een reeks over transformatorhuisjes die op 25 januari startte met een ‘urban trail’, waarbij collega’s en bewoners verschillende transformatorhuisjes in de stad verkenden. Op 15 februari organiseerde Atelier Stad een schetsatelier waar collega’s en bewoners in vijf groepen creatief aan de slag gingen met het bouwen van maquettes voor mooiere of multifunctionelere transformatorhuisjes. Hier zijn vijf interessante en creatieve ontwerpen uit voortgekomen.

Over Atelier Stad
Atelier Stad richt zich op het ontwerpen van actuele en toekomstige uitdagingen in onze leefomgeving. We stimuleren het samenkomen van mensen en ideeën en dagen uit tot het nadenken over de stad van morgen. Dit jaar organiseren we een serie workshops, masterclasses en andere activiteiten rondom het thema 'Liefde voor de Openbare Ruimte van Morgen'. 

In het eerste kwartaal van dit jaar richt Atelier Stad zich specifiek op de energietransitie en de gevolgen daarvan voor de openbare ruimte. De aanstaande uitbreiding met 400 transformatorhuisjes in Haarlem is een van de meest zichtbare aspecten van de transitie.

Aanmelden kan bij atelierstad@haarlem.nl, meer informatie over de locatie volgt na aanmelding.

 

13 mrt 2024

Tekst MZ
Foto MZ